Вино Catena Zapata Adrianna Vineyard White Bones Chardonnay 2021 сухе біле 0.75 л (BWT7515)
Країна виробник | Аргентина |
Вид напою | сухе |
Рік виробництва | 2021 |
Вміст цукру, г/л | 1.8 |
Сорт винограду | Chardonnay |
Регіон | Мендоса |
Класифікація | PGI |
Опис товару
Catena Zapata - відоме виноробне підприємство Аргентини, розташоване в регіоні Мендоса. Власники підприємства - Ніколас Катена та його дочка Лаура. Прадід Ніколаса Катена емігрував до Аргентини з Італії 1898 року. Він придбав землю в Мендосі, зайнявся виноградарством та виростив перший урожай винограду сорту Мальбек у 1902 році. Катена вважав, що цей сорт, що здавна вирощується в Бордо, розкриє повною мірою свій характер на землі аргентинських Анд.
Його син Домінго реалізував мрію батька, ставши великим власником виноградників у Мендосі. Ніколас Катена провів багато часу у Каліфорнії у долині Напа, де вивчав методи виробництва місцевих вин. У той час він співпрацював зі знаменитим Робертом Мондаві, прагнучи перевершити найкращі вина Франції. Вони вірили у цю можливість. І коли Ніколас Катена повернувся в Мендосу, він продав свою компанію, яка виготовляла столові вина. Залишилася лише одна з дочірніх компаній сімейного винного бізнесу – Bodega Esmeralda. Аргентина тоді була відома як виробник масового дешевого вина, а Ніколас пішов проти загальної тенденції.
У 1980-90-х роках Ніколас Катена сконцентрував свої зусилля на виборі оптимальних умов мікроклімату для різних сортів винограду та навіть їх клонів. Він вирішив посадити лози Шардоне та Мальбек у районі Гуалталларі, де висота над рівнем моря становить майже 1500 метрів. Це був єдиний спосіб підвищити рівень якості винограду за обмеження врожайності виноградників. Це був великий ризик та відповідальність.
Багато хто сумнівався, що Мальбек досягне повної зрілості на такій висоті. Але все ж таки виноград вийшов чудовим. Таким чином, Ніколас першим відкрив, що Мендоса і клонів виняткова місцевість для вирощування винограду. Прохолодний клімат, високогірні долини та бідні ґрунти Анд виявилися ідеальними умовами для винограду найвищої якості.
Протягом 1990-х років Ніколас Катена та його команда виділили найкращі ділянки виноградників для обробітку Шардоне, Каберне Совіньйон та Мальбека. В результаті з'явилася нова лінійка вин категорії супер-преміум - "Catena Alta".
Спочатку вони були задумані як вина з одного виноградника. Але в 2001 році було зібрано відмінний урожай Мальбека з трьох різних виноградниках родини Катена, і вибрати найкращий з них було дуже проблематично. Тому, починаючи з того часу, "Catena Alta" Cabernet Sauvignon та "Catena Alta" Malbec виробляються як бленд "різних мікрокліматів". Кожен із терруарів надає вину унікальних характеристик.
Але, на відміну від червоних вин, біле "Catena Alta" Chardonnay, як і раніше, робиться з винограду з одного виноградника під назвою "Адріанна". Він найвищий за своїм розташуванням, що надає винограду і, згодом, провину яскраву мінеральність і ідеальну чистоту смаку.
У Catena Zapata працює команда виноробів, в якій беруть участь найуспішніші та найталановитіші винороби в Аргентині - Алехандро Сейанович і Хосе Галанте, який є головним виноробом і працює в компанії з 1975 року. Великі успіхи виноградників господарства Catena Zapata стали можливими саме завдяки його науковому підходу до виноробства.
"White Bones" Chardonnay - дивовижне Шардоне, яке не схоже на жодне Шардоне у світі. "У цьому вині немає помилки", - сказав про нього Вілфред Вонг, який понад 40 років оцінює вина і пише про них. Виноградник "Адріанна", на одному з окремих блоків якого вирощений Шардоне для виготовлення цього вина, є унікальним. Він розташований майже на висоті 5000 футів у Гуалталларі, у регіоні Тупунгато. Ґрунт блоку складається з вапняних відкладень та вапняку, а також скам'янілих кісток тварин - "спадщини" річки, яка раніше проходила через регіон.
Є багато теорій про те, чому виноград, що надходить з даного виноградника, має відмінні квіткові та землісто-мінеральні відтінки у смаку та ароматі. Швидше за все це пов'язано з мінералами у ґрунті або з впливом вапняних відкладень на проникнення коріння лоз. Свою роль грає і висота розташування. На цій надзвичайно великій висоті ночі прохолодні, всього на кілька градусів вище за нуль навіть влітку. Різниця денних і нічних температур становить від 15 до 20 градусів, а сонячне світло на висоті більш інтенсивне.
Зібраний вручну врожай пресується, відстоювання муст протягом 10-24 годин при температурі нижче 6 °C. Ферментація проходить у бочках із французького дуба 45-95 днів при контрольованій температурі. Вино витримується 12-16 місяців у французьких дубових бочках другого, третього та четвертого використання.
Бутилюється вино без фільтрації та освітлення.
Колір
Має солом'яно-золотистий колір.
Смак
Смак свіжий, лінійний, приємний, питий, з крейдяною текстурою, нотами цитрусових, лаванди, чебрецю, хвої та ладану, яскравою кислинкою та довгим післясмаком.
Аромат
Екзотичний, елегантний аромат розкривається в келиху відтінками чебрецю, трав, зеленої папайї, імбиру та зеленого каррі. Через час у букеті виявляються акценти лимонної трави та цедри лайма.
Гастрономічні поєднання
Вино ідеально поєднується з морепродуктами, гармонує з рибою, білим м'ясом та сирами.
ТИП
- Біле Сухе
ВІНТАЖ
- 2021
ВИРОБНИК
- Catena Zapata
ГЕОГРАФІЯ
- Аргентина, Мендоса
КЛАСИФІКАЦІЯ
- PGI
СОРТОВИЙ СКЛАД
- Шардоне: 100%;
МІЦНІСТЬ, %
- 12%
ЦУКОР, Г/Л
- 1,8 г/л
Характеристики Вино Catena Zapata Adrianna Vineyard White Bones Chardonnay 2021 сухе біле 0.75 л (BWT7515)
Виробник | Catena Zapata Інші: Вино Catena Zapata |
Об'єм, л | 0.75 Інші: Вино об'єм, л: 0.75 |
Країна виробник | Аргентина Інші: Вина Аргентина |
Вид напою | сухе Інші: Сухе вино |
Рік виробництва | 2021 |
Міцність | 12 Інші: Вино міцність: 12 |
Вміст цукру, г/л | 1.8 |
Сорт винограду | Chardonnay |
Колір вина | біле Інші: Вино колір: Біле |
Регіон | Мендоса |
Класифікація | PGI |
Особливості | Елітне |
Смак | цитрусовий, трав'яний, Освіжаючий |